måndag 23 juli 2012

Lugnet efter helgen

Nu är ytterlligare en jobbhelg till ända. Det är skönt när man vet att det är tre veckor till nästa gång. Nu har jag ledigt till torsdag och det blir en resa till Kolmården tisdag till torsdag med goda vänner. Vädret ser ut att bli strålande. Det kommer att bli härligt tror jag!

Jag tog mig an ett försök att baka Delicatobollar i helgen. Det lyckades finfint. Smaken var nästan exakt Delicato, tyckte jag.

Bollar av Delicatovariant (10st)
Smet:
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2,5 msk kaffe
90 g mjölkchoklad(Marabou)
2 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Garnering:
100 g mjöklchoklad (eller mörk om man hellre vill det)
kokos
Börja med att mixa havregrynen till fint mjöl.
Vispa smör med florsocker med elvisp och tillsätt kaffe. Blanda i vaniljsocker, kakao och havregrynen. Vispa ihop allt.
Smält chokladen och rör ner den i smeten.
Ställ kallt i ungefär 30-60 min.
Rulla smeten till lagom stora bollar (det gäller att vara snabb då smeten är ganska kladdig när den värms av händerna). Lägg bollarna på en tallrik och ställ dem i frysen i ca en timme.
Smält choklad i en skål och häll upp kokos i en annan. Rulla bollarna i först chokladen och sedan kokosen med hjälp av två skedar.
Låt bollarna stå några minuter i kylen. Föredrar du ej kalla bollar kan du ta ut dem i rumstemp en stund innan servering.
Muuuuuums:-)




söndag 15 juli 2012

På tur till Berga

Idag på min sista semesterdag packade jag in Molly och grannarna i bilen. Sedan styrde vi kosan, i sällskap av mamma och Nina, mot Berga. Väl där mötes vi av ett nästintill fullsatt kafé (deras hemsida www.3arhundraden.se). Folk bokstavligen vimmlade omkring. Vi tog ett bord ute i trädgården, då vädret för en gångs skull faktiskt tillät detta:-) Sedan blev det frossa vill jag lova!
Underbara våfflor med underbara tillbehör, både grädde och glass. Blåbärssylten var gudomlig.

Chokladtryffelkaka. På en mandelmasselik botten tronade en lagom mörk massiv chokladtryffel. Grädde och sommarens sommrigaste bär. Denna läckerhet avnjöt jag med en flaska Dansk Citronvand.

Vilket vackert par som gömde sig under min våffla<3

Mätta och glada svängde vi av på en lummig skogsväg. Vi bestämde oss för att stanna och släppa ut vovvarna en stund. Längs vägen växte massor av blåbär, och Molly fick hjälp av sin mormor att trä dessa små blå på ett strå!

Åter hemma blev det lite plockande inne, och så småningom middag. Med Berga kaffeéts välfyllda småkakskåp i åtanke inspirerades jag till ett kakbak...
Så enkla och så goda. Det finns en del varianter på dessa. Vissa rullar dem i hackade nötter, andra i pärlsocker. Jag rullar mina i ljust rosa strösocker.
Klassiska Brysselkex (50 st)
Deg:
200 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Garnering:
1,5 dl socker
1-2 droppar röd karamellfärg
Knåda ihop alla ingredienserna i en skål. Ta sedan upp degen på ett bakbord och arbeta den smidig. Forma rullar, ca 4-5 cm i diameter.
Droppa färg i sockret och blanda noga! Sockret får en söt rosa nyans. Häll sockret på ett bakplåtspapper, och rulla rullarna i det.
Låt degrullarna stå kallt ett slag (ca 30-45 min).
Skär rullarna i skivor (platta till dem något på plåten), och grädda i 10 min175 grader.

God Natt!





tisdag 10 juli 2012

Förberedelser

Nu ikväll har jag förberett inför resan till Astrid Lindgrens Värld imorgon. Smörgåsar med skinka, ishavsröra, tomat och sallad. Bullar med vaniljfyllning är upplockade ur frysen. Jag bakade även en dubbel sats Sirapssnittar med mjölkchoklad (recept under rubriken "Baknatt"). De är för goda, och går åt i ett nafs!

Jag ska snart ge mig upp till min sköna säng så att jag är riktigt pigg imorgon!

Vissa sover redan sött:-)

måndag 9 juli 2012

Regn och sol, sol och regn

Jag förstår inte hur vädret kan slå om så fullständigt med så tvära kast. Först ösregnar det och sedan strålar solen, men sekunden efter öppnar sig himlen igen. Den svenska sommaren:-)

Under helgen har det varit Latitud57 i hamnen. I fredags var vi nere med Molly och såg på Jill Johnsson. Det var så mycket folk man känner som man inte sett på länge. Det blev att vi gick två meter träffade någon att prata med, gick två meter till då vi träffade nästa. Det tog alltså ett tag att komma fram till scenen och tillbaks från den...
På lördagen var jag och Matte på fest, med Mirja och Fredde. När vi gick ner till området spelade Magnus Uggla.
Här är festflickorna: Anna, Mirja och jag!

Igår kväll blev det bakning. Röda muffins:-) Jag har funderat på dessa läckerheter länge, men har inte kommit till skott. En mycket speciell len smak karaktäriserade sammetsmuffinsen.
Röda sammetsmuffins (20 st)
Smet:
125 g smör
3,5 dl socker
2 ägg
 1/2 dl kakao
1 flaska röd karamellfärg (30-40 ml)
5,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2,5 dl filmjölk
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk bikarbonat
Topping:
100 g rumsvarmt smör
7 dl florsocker
250 g Philadelphia färskost
Förbered två muffinsbleck med pappersformar, och sätt ugnen på 200 grader. Vispa med hjälp av elvisp smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör kakao och karamellfärg till en massa i en separat skål, och häll massan i smeten. Vispa noga!
Sikta ihop mjöl, vaniljsocker och salt i en skål. Vispa ner mjölblandningen i smeten i omgångar varvat med filmjölken.
Blanda vinäger och bikarbonat i ännu en separat skål. Tillsätt i smeten och vispa noggrant.
Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och grädda i ca 14-17 min (tills muffinsen känns fasta då du trycker lätt på dem).
Låt muffinsen svalna något och placera dem sedan på galler för att svalna.
Gör nu toppingen. Använd åter elvispen och vispa ihop smör och florsocker på låg hastighet, till en pudrig blandning utan smörklumpar.
Tillsätt färskosten och vispa försiktigt tills det är blandat. Öka hastigheten och vispa glasyren luftig.
Bred nu topping på de svalnade kakorna med hjälp av en spatel (ca 2 msk per muffin).
Dekorera med en smulad muffin eller strössel. AVNJUT tillsammans med en kopp te!





onsdag 4 juli 2012

Semestertider...

Idag vaknade jag och Molly på härliga Stånghamn. Vi har varit hundvakt åt mammas hundar över natten. Solen sken från klar himmel, perfekt semesterväder!

Vi stannade där ute och latade oss till lunch, sedan var det dax för Molly att åka till farmor och farfar. Jag begav mig till lokalen för att ta hand om en massagekund.

När vi kom hem var Matte hemma och höll på att byta vatten i poolen. Det blev kallrökt lax och nypotatis som dagens rätt:-)

Fika serverades givetvis efter. Det bjöds på:
Jordgubbsmuffins (12 st)
Jag rekommenderar att du gör dessa i muffinsplåt eller i stadiga muffinsformar. Jag hade inget av detta hemma idag. Ni ser på bilden att de har en tendens att flyta ut! Hur som helst, en godbit med smak av sommar.
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1/2 dl farin
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
200 g jordgubbar skurna i bitar
Vispa smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Tillsätt sedan mjölken.
Fördela smeten i muffinsformar eller muffinsplåt. Fördela de röda gubbarna på smeten och tryck gärna till dem lite. Grädda 15 min på 200 grader.
Chokladrutor med Plopp (1 panna 30x20cm)
Choklad är min passion i livet. Jag föredrar kakan kladdigare, men då det är en smaksak anger jag två gräddningsalternativ.
225 g smält smör
5 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
1,5 dl kakao
100 g grovhackad Plopp
Vispa ägg och socker pösigt med elvispen. Blanda i mjöl, kakao och det smälta smöret.
Klä formen med bakplåtspapper och häll i smeten. Fördela chokladen över kakan.
Och så skjuts in i ugnen på 200 grader i 15 min för fast kaka eller 175 grader i knappt 15 min för kladdigare kaka.
Låt kakan kallna och skär den sedan i lagom stora rutor.

Ha nu en riktigt trevlig fika!!

söndag 1 juli 2012

En nästan helt perfekt dag

Igår tog Matte och jag en skön sovmorgon. När vi tillslut steg upp sken solen från klarblå himmel, lycka! Vi tog det lugnt en stund till det var dax att hämta Molly.

Väl hos svärföräldrarna blev vi bjudna på mat. Hemgjorda kåldolmar med rårörd lingon, himmelskt:-) Det bjuds alltid på så god mat hos dem. Ofta hederlig husmanskost.

När vi kom hem tog vi oss en stund i solen. Och när det blev för varmt hoppade vi i poolen för lite plask ock lek. Molly trillade och hamnade helt under vattnet, men hon var snabbt på fötter igen.

Vi bestämde oss för att tända grillen till kvällen. Medan grillen blev grillfärdig passade jag på att röra ihop en muffinssmet och grädda västerbottenmuffins och ädelostmuffins.

Muffins med ost (10 st av varje)
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
5 tsk bakpulver
1/2 msk oregano och timjan
100 g rumsvarmt smör
4 dl mjölk
riven västerbottenost
grönmögelost
fikonmarmelad
Blanda mjöl, salt, socker, bakpulver och kryddor i en skål. Tillsätt smöret och mjölken. Knåda snabbt ihop degen med händerna.
Klicka ut lagom stora klickar (ca 2/3 av formen) i vanliga muffinsformar. På 10 av muffinsen strör du sedan rikligt med västerbottenost. På resterande muffins gör du en ordentlig fördjupning i mitten. Klicka en liten klick marmelad i fördjupningen. Ovan på marmeladen trycker du i en bit grönmögelost. Nyp ihop muffinsen lite slarvigt runt ost- och marmeladfyllningen'
Grädda dessa godbitar i 10 min på 250 grader.

Den färdiga middagen såg ut enligt följande. Med vinmarinerad grillad karré, rostade nypotatis, tzatziki, ett par närodlade körsbärstomater samt givetvis muffinsen:-)

Dessvärre slutade kvällen inte lika perfekt, men det är en HELT annan historia...!!