onsdag 29 augusti 2012

Kakor från himlen

Igår var jag i stan hos Fia på planerings-fika tillsammans med Ullis (i huset här bredvid). Vi satt och spånade på en Öppet Hus kväll i min massagelokal, med presentation av ljus från Party Lite, kryddor från Alpnaering och inredning från Perfect Home. Det kommer att anordnas två tillfällen; 19 september och 25 oktober, mellan 18.00-21:00.

Under tiden vi satt i Fias vackra vardagsrum serverade hon fika. Bland annant en liten kaka i aluminiumform, som smakade himmelskt! Med munnen full av Dumlekaka (vilket var namnet på gudagåvorna) bad jag om receptet. Fia skrattade och berättade att dessa kakor var det snabbaste och lättaste man kan baka!
Fias Dumlekakor (24 st)
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
24 st Dumlekolor
24 st Noblesse Orginal
Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg. Rulla till små bollar som du placerar i mindre aliminiumformar på en plåt.
Tryck ner en Dumle i varje boll, och grädda på 175 grader ca 12 min.
Ta ut kakorna och lägg en Noblessplatta på varje. Då de smält till ställ kakorna i kylen till de kallnat.
Ät och NJUT!
 
Nu i kväll blev det så att jag slängde in en plåt med dessa underbara godisknäckiga kakor. De ligger nu i säkert förvar i frysen. Givetvis fattas ett par...:-)

lördag 25 augusti 2012

Dop tårta och Blixten Mcqueen tårta


Idag steg jag upp i ottan (nåja nästan), för att göra klart två tårtor som en vän beställt. Fyllda och täckta stog de i kylen och väntade på mig. Det är första gången jag gör denna sortens tårtor, och har aldrig tidigare gjort något speciellt i marsipan. Jag är nöjd! Det är tur att det finns så många bloggar och sidor på nätet med tips och råd, TACK:-) Nedan ser ni resultatet:
 

Blixtentårta gjord av kakaobottnar med glasscreme
och dumlefluff. Spacklad med kakaosmörkräm.
 
Doptårta gjord av vaniljbottnar med glasscreme
och jordgubbsmousse. Spacklad med jordgubbssmörkräm.
Runt tårtan går även ett rosa pärlband.
 

Jag väntar med spänning på att få höra Maries utlåtande. Tack snälla för förtroendet, och hoppas ni får ett underbar dop/födelsedagsfirande!
 
På vägen hem från Koviksnäs i går svängde Molly och jag in på Gesällbageriet (www.gesallbageriet.se) i Figeholm för att inhandla lite surdegsdelikatesser.
Ett besök här rekommenderas varmt!
 
Dagens skörd; baguette med durumvete, olika frallor och såklart ett gäng kardemummasnurror med strösocker.
 
Som om inte det var nog fick jag en present av min syster också. Hon har timing och kände nog på sig att jag köpt fika. Hon gav mig en burk "Euphoria" från Kusmi Tea, med smak av apelsin och choklad. Snällt Lisa<3
Njuta!



fredag 17 augusti 2012

Skogspromenad

Framåt eftermiddagen idag var jag i stan och fixade med arrangemanget av en stuga vi ska hyra från imorgon och en vecka framåt i Koviksnäs. Det ska bli mysigt att komma bort lite, även att vi kommer att bo hemma ett par dagar i mitten av veckan pga jobb etc.

Efter uträttade ärrenden stämdes det träff med mamma och hennes vovvar i skogen på vår favoritplats. Det var länge sedan min Sirius fick komma ut dit och leka med dem.
Min älskade hund.

Det växte fullt med blåbär och lingon i skogen, som bara väntade på att bli plockade och nerrörda i syltburkar, muffins, pajer eller bli uppätna rätt och slätt. Dessvärre hade jag inte tagit på mig "plock-kläder". Det hade krävts en heltäckande mundering med hål för ögon och mun för att skydda mot den hemska mygginvationen. Ja, det får bli en annan dag!
Vackra små bär.

Man kan nästan känna doften
av varm skog...



onsdag 15 augusti 2012

Fika på stan

Idag har jag varit med Molly i stora staden:-) Vi var inne på Jysk och handlade sängkläder med Hello Kitty.
Sedan sprang vi förbi leksaksaffären för att byta en födelsedagspresent som blivit dubbel.
Efteråt blev det fika med mamma på Nilssons Konditori (www.nilssonskonditori.se). Där finns mycket gott att välja mellan. Jag kalasade på en varm foccacia med skinka, ost, soltorkade och zuccini. Sedan delade jag ett vaniljhjärta med Molly, och skedade därefter glatt i mig en härlig Mount Blanc. Det hela skjöldes ner med en kopp Euphoria från Kusmi Tea. Vilken dag!
Euphooooooriiiia!!


måndag 13 augusti 2012

Jobbarhelg med pajavslut

Det är nog den skönaste dagen som finns, dagen man gått av helgen och vet att det är tre veckor till nästa gång! Nu är det gjort... Dessa helger domineras av jobb hela nätterna och sovning hela dagarna, och inte mycket mer. Associal är ordet:-)

Jag tyckte att helgen skulle avslutas med lite "gofika". Valet föll på paj. Jag brukar göra smulpaj, men jag är inte riktigt nöjd med mitt smulpajsrecept (någon som har ett bra recept??). Tillslut blev det ett klassiskt recept för gallerpaj med äpple, men utan äpple. Istället blev fyllningen bär. Här kommer recept och bild, varsågod:
Very Berry paj (10 portioner)
100 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl färska eller tinade hallon och jordgubbar
3 msk blåbärssylt
kokos
Lägg bären mellan två hushållspappersark och tryck till. Bären ska bli lite "mosiga", och safta av sig en del på papperet.
Rör smör och socker smidigt med en trägaffel/sked. Tillsätt ägget och rör. Arbeta sedan in mjöl, bakpulver samt vaniljsocker till en ganska kladdig deg.
Tryck ut 2/3 delar av degen i en pajform, och häll på bären. Fördela sylten jämt över bären, och strö kokos över hela härligheten.
Kavla ut den resterande degen på mjölar bakbord och skär remsor som du lägger som galler över pajen.
Grädda på 175 grader i 30 minuter. Servera med god vaniljsås!

Påväg till jobbet strax.



torsdag 9 augusti 2012

Pollymuffins och kvällstips

Fint främmande gästade oss nu ikväll. Ann och hennes syster Liz. Det var mycket trevligt, även att alla var lite trötta. Alla utom Molly som hade energi så att det räckt till alla:-)

Givetvis var jag "tvungen" att sno ihop någon form av bakverk, men jag glömde dock att meddela gästerna som hade med sig en drös med kaffebröd... Men men vi åt tills vi var proppmätta.
Jag köpte storpack Polly igår på IKEA och det var då en given ingrediens. Molly och jag klurade en stund. Det blev Pollymuffins med en härlig färskost frosting, vi provsmakade deg, Polly och frosting ordentligt förstår ni. Gott, sött och kladdigt, lycka i veckat papper med andra ord.
Mollys Polly muffins(12st)
Smet:
2 ägg
2dl socker
3,5 dl vetemjöl
1msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mellanmjölk
24 st ljusa Polly
Frosting:
100 g Philadelphia färskost
50 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
12 ljusa Polly
Vispa socker och ägg ljust och pösigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret på spisen eller i micron.
Rör i mjölblandningen, lite i taget, varvat med smör och mjölk.
Ställ formar i en muffinsplåt, och klicka smeten i formarna. Tryck ner två Polly i varje muffin och använd en sked/slickepott för att täcka dem med smet.
Grädda i ca 13 min i 200 grader.
Gör under tiden glasyren. Rör smör och Philadelphia smidigt. Blanda i de övriga ingredienserna. Ställ kallt tills muffinsen svalnat.
Muffinsen sjunker in något i mitten, och där fyller du ut med frosting. Garnera varje muffin genom att trycka fast en Polly på varje muffin.

Och så ett tips på ett snabbt och gott tilltugg till kaffet eller vinet. Inte svårt alls och totalt underskattat:-)

Jag insåg härom kvällen att jag, för ovanlighetens skull, att jag var lite sugen på något. Det var Matte också visade det sig. Det blev att öppna kylen. Bingo! Högst uppe på en hylla låg en rulle kyld smördeg. Jag skar trekanter i degen, la en bit Marabou mjölkchoklad på den breda delen och rullade den till en liten croissant. In i ugnen 15 min225 grader, tills degen blir gyllenbrun. Det funkar att fylla med allt möjligt; sylt, ost och skinka, pesto, nougat...






måndag 6 augusti 2012

Cake Pops och kaniner

Idag har vi inte gjort så mycket. Matte, som har varit bortrest och kom hem sent i natt, har varit ledig från jobbet, och Molly har varit ledig från dagis. Hon är slut hon också efter helgens bravader. Kalas i fredags och så har vi sovit borta hos vänner i lördags. Själv har jag åkt på en inflammation i revbensbrosket vilket är sådär kul!

Vi har varit en sväng hos mamma på Stångehamn och spanat in "vår" friggebod som hon fått upp. Den ska inredas vilket ska bli skoj. Jag tror att taket ska bli målat i vitt som går mot äggskal och väggarna vitt som går mot lavendel. Golvet ska tvättas och slipas till. Sedan ska det in en säng, samt sovplats till den lilla plus en del textilier och pynt:-)

Idag blev det bakning/pyssel utan ugn. Cake Pops och Marshmellow-kaniner på pinnar. Något jag aldrig testat innan, spännande. Det blev gott och väldigt sött. Perfekt till barnkalaset!
Cake Pops (10 st)
Kaksmet:
1 paket Ballerinakex Kladdkaka Vanilj
100 g Philadelphia färskost
2 tsk florsocker
Garnering:
200 g choklad (jag tog vit)
stössel (valfritt)
10 st grillpinnar
Kör Ballerinakexen i en mixer till fina smulor. Tillsätt färskosten och florsocker. Blanda väl till en lite kladdig smet.
Rulla smeten till bollar ca 10 st, och placera dess på en tallrik. Låt dem vila i kylen ett par timmar.
Ta ut bollarna och sätt dem på grillpinnar, medan du smälter chokladen i micron.
Doppa kakbollarna i chokladen, och ös eventuellt med en sked så att hela blir täckta. Strö på lite strössel.
Ställ Cake Popsen i kylen en stund innan servering.

Kaninpinnar (10 st)
10 st marshmellows (vita)
10 st skumbananer (sura rosa)
kristyr
röd och blå hushållsfärg
10 st grillpinnar
Trä upp en marshmellow på varje pinne. Låt pinnen sticka upp en bit över marshmellowen.
Skär bananerna i två delar men låt dem fortfarande hänga ihop, och fäst dem på toppen av marshmellowsen över pinnens spets.
Blanda kristyr med lite hushållsfärg till en ljusblå och en rosa smet.
Rita med hjälp av tandpetare två blå ögon och en rosa nos på kaninerna.
Låt stå kallt så att kristyren stelanar.

Mmmmmmmmm, sockerchock!




fredag 3 augusti 2012

Massage, pizza och morotstårta

Idag har det varit en fullspäckad dag, vilket dock inte är ovanligt ;-) Den började med jobb på företaget, knådning av ömma muskler.

Efteråt tog jag mig en sväng till Maxi för att fixa inköpslistan inför kvällen. Jag kryssde fram mellan hyllorna med min korgvagn, vagnkorg...(??) samtidigt som jag funderade över vad jag skulle bjuda gästerna på.

Väl hemma tog jag tag i kvällens förberedelser. Det är så att eftersom Molly fyllt år hade jag bjudit in till en mamma/barn kväll. Med lite mat och fika.
Klockan 17:30 hade alla gäster anlänt. Och jag räknade in oss till 6 barn, 2 bebisar och 5 mammor+1 lillasyster. Till att börja med serverades hemgjord pizza med mycket tomatsås, skinka, feta och ost. Tillsammans med en råkostsallad och läsk.

Här är busungarna i full färd med att äta pizza.

Sedan följde massor av lek, både ute och inne. Vid poolen, i vardagsrummet, i trappan och på Mollys rum. De lekte monster och jagade varandra.

Fikadax! Barnen fick till att börja med varsin godispåse med lite blandat smått och gott. Sedan plockade vi fram tårtan; vilken bestod av Morotstårta De Luxe från boken Lomelinos Tårtor av Linda Lomelino (blogg:www.callmecupcake.se). Denna bok är helt underbar kan jag tala om. Resultatet blev lite extra barnvänligt, annars hade jag kanske garnerat annorlunda:-) Kakan blev väldigt god och riktigt saftig!
Morotstårta De Luxe (10 bitar)
Botten:
150 g smör
3 ägg av modell större
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker (hårt packat)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
1,5 dl äppelmos
(ev. 100 g valnötter)

Cream Cheesefrosting:
100g rumsvarmt osaltat smör
300 g Philadelphiaost
3,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Dekoration:
100g kokosflingor
någon form av blommor (riktiga, plast, marsipan)

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla (istället för ströbröd) två formar, 15 cm i diameter (jag tog 20 cm, och tårtan blev då något läger givetvis).
Smält smöret, och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och de båda sockersorterna ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
Häll vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel i en separat bunke och blanda. Sikta sedan ner blandningen i smeten. Vispa så att precis går ihop.
Riv morötterna fint. Hacka nötterna. Vänd försiktigt ner morötter, nötter och äppelmos i smeten.
Fördela den färdiga smeten jämt i bakformarna och grädda i ca 40 min.
Gör nu frostingen genom att vispa smöret vitt. Tillsätt Philadelphian och vispa till en jämn tjock smet. Tillsätt vanilj- och florsocker och vispa ännu mer.
Är frostingen lös kan du ställa den i kylen en stund.
När bottnarna kallnat delar du dem på mitten så du får fyra bottnar.
Lägg den första bottnen på ett fat eller en tårtbricka, och bred ett lager frosting över den. Upprepa tills du använt tre av bottnarna. Lägg på den översta bottnen med den skurna sidan ner.
Bred ett lager frosting över hela tårtan och stö ett lager kokos över den. Tryck till kokosen lite med händerna.
Garnera med valfri blomma... eller kanske text;-)
Slut ögonen och låt denna kakdröm dig väl smaka!








onsdag 1 augusti 2012

Happy Birthday!

I förrgår fyllde vårt hjärta 3 år. Tiden går så oerhört fort, och det gäller att fånga alla ögonblick. Det är på grund av detta jag bloggar om i förrgår idag;-)

Vi blev 17 stycken på kalaset. Molly fick fina presenter som hon blev mycket nöjd med.
Prinssesskort!

Dagen blev full av förberedelser; dukning, ballongblåsning, paketöppning, matlagning, bakning och otålighet givetvis.
Enkelt, men sååå uppskattat.

Det bjöds på tacogratäng med fetaostsallad, tomat, avokado, majs, gräddfil och salsa.
Tacogratäng till många (1 st långpanna)
2 kg nötfärs
3-4 påsar Taco krydda
12 st stora tortilliabröd
Tacochips med Cheese smak
1 stor påse riven ost
Stek köttet och krydda enligt anvisningen. Täck långpannan med bröd. Häll sedan på ett lager kött, samt krossa chips över. Varva sedan bröd, kött och chips.
Överst ska de vara ett lager kött. Häll på osten och gratinera på 225 grader i 25 min.

Födelsedagsbarnet fick själv bestämma vad hon ville ha för tårta. Hon ville ha Kokosbollstårta sa hon. Sagt och gjort, efter lite fundering kom jag fram till en riktigt lyckad kombo:-)
I botten blev det kokosbollssmet (utplattad och kyld i springform). Sedan gjorde jag en jordgubbsmousse på mixade färska jordgubbar, gelatin och hårt vispad grädde.
Överst la jag en mindre kokosbollsplatta.
Sedan ganering i form av vitt marsipanlock, band samt bokstav/siffra i rosa marsipan. Med kristyr fäste jag sedan ätbara pärlor som pricken över i:et.
GOTT blev det!
Det gick åt fyra satser kokosbollsmet samt jordgubbsmousse till tolv personer för att göra dessa två tårtor.

Nu väntar mamma/barnfest på fredag kväll.
Ideérna är många, och jag återkommer med resultatet...