tisdag 25 september 2012

Äppel toffe paj och ett fullspäckat schema

Tiden rusar iväg just nu. Det är verkligen fullt ös, och det känns härligt! Hösten ger ny energi. Visserligen är det kyligare och mörkare, men å andra sidan går vi mot jul och luften är frisk och klar (inte idag då det duggregnar dock).

En stunds vila i solen på motorhuven.
Vi är i skogen, mamma, jag och hundarna som leker.
 
En annan sak som jag äääääälskar med hösten är de svenska äpplena. Jag passade på att införskaffa ett gäng och göra paj på. Det blev Äppelpaj med kola... mmmmmmm!
Appeloffe pie (6 pers)
4-5 st fina röda äpplen
kanel
100 g smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
3-4 st fyrkantiga vaniljfudge (finns i lösvikt)
 
Kärna ur, skala och skiva äpplena tunt.
Täck botten av en ugnsfast form med klyftorna, och strö kanel över.
Häll smör, socker, mjöl, bakpulver, vanilj och vatten i en bunke och arbeta ihop det hela till en smulig deg.
Smula först fudgen över äpplena och smula sedan över degen.
Grädda på 225 g i 15 min. Vaniljvisp är ett säkert kort att servera till:-)

Voliá!




söndag 16 september 2012

Pippi Långstrump tårta

Idag var det dax att leverera en födelsedagstårta till Lilly som fyllde 2 år. Hon hade önskat sig en Pippi Långstrump tårta. Mamma Mia och pappa Benny tog emot i dörren. De var riktigt nöjda med resultatet, och det var Lilly med fick jag veta sedan. Så roligt!
(Tårtan ser sne ut, men det är bilden:-)
Vaniljbottnar med glasscremé och mjölkchokladfluff.
Spacklad med vaniljsmörkräm.
Täckt och dekorerad med kavelmarsipan.
 
Och så Pippi med kappsäcken i närbild.
 


Igår var vi bortbjudna på 40-års fest för Mattes bästa vän. Det var en mycket fin kväll med god mat, härlig atmosfär och trevligt upplägg.
Dessvärre fick jag ett ordentligt migränanfall efter ett par timmar och fick åka hem. Det var dock kul så länge det varade!
Matte ramlade in här hemma framåt småtimmarna, duktigt rund under fötterna, och han tyckte att även fortsättningen på kvällen varit lyckad.
 
Nu i kväll kom mamma på besök. Hon hade en present med till Molly, då hon varit i Köpenhamn under helgen. En fin trätårta som satt som satt ihop med kardborre och kunde "skäras" med en träkniv:-) Jättefin!
Jag slängde in en plåt sirapskakor i ugnen för att ha något gott till fikat. Uppskattat....

torsdag 13 september 2012

USK tårta och 12 års kalas

Nu, efter ett par jobbnätter, ligger jag i soffan och väntar på att åka in till staden för att massera ett par timmar på mitt företag:-)

I tisdags natt firade vi min arbetskamrat Annelie som fyllt jämt. Hon fick ett presentkort vi skramlat till och en tårta som jag bakat åt henne. Eftersom vi jobbar som undersköterskor i hemtjänsten på natten tyckte jag att en tårta med USK tema kunde passa. Den blev mycket uppskattad!

Bottnar av saftig vaniljsockerkaka.
Mjölkchokladganach, jordgubbskompott och jordgubbsmousse.
Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt/dekorerad med marsipan.
 
Igår innan jobbet var Molly och jag på kalas hon grannflickan. Hon fyllde 12 år. Det bjöds på mumsig kycklingsallad med kanonfint hembakat bröd. Till kaffet (teet) blev det Budapest tårta och fina småkakor. Så smaskigt!
Kyclingsalladsbuffé!
 
Budapest tårta som smälte i munnen.


tisdag 4 september 2012

Meandi tårta och homeparty

Ikväll var det dax för Me&i-party (www.meandi.se) här hos oss. Vi var ett glatt gäng som samlades i mitt vardagsrum. Höst-kollektionen bjöd på så mycket fina kläder, både till barn och dam. Provande, kännande och funderade resulterade i en uggleklänning till Molly, och jag fick en härlig mysdress. Som grädde på moset fick jag en fin top i värdinnegåva. Härligt, tack Eva!
Och på kvällens tema blev det tårta. Jajamän.

Owl-in-pocket tårta innehållande:
Vaniljbottnar färgade i rosa, glasscreme, mjölkchokladfluff
och jordgubbskompott.
Spacklad med kakaosmörkräm, och täckt samt dekorerad med marsipan.
 
Vaniljkaka (recept från sockerrus.se)
Jag gjorde den i en 24 cm springform
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
ev.karamellfärg
Vispa det rumsvarma smöret och socker pösigt med en elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
Sikta sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda väl. Blanda ner ev.karamellfärg.
Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 45 min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Glasscreme (till 1 lager)
3 dl vispgrädde
3 dl vaniljkräm
Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på paketet (eller gör hemmagjord). Ställ den kallt.
Vispa grädden med elvisp till ett riktigt fast skum. Häll i vaniljkrämen och vispa lite till.
 
Mjölkchokladfluff (till 1 lager)
2,5 dl grädde
200 g mjölkchoklad
Häll grädden i en kastrull och värm försiktigt. Den får ej koka! Bryt ner chokladen i grädden. Rör tills chokladen smälter.
Ställ blandningen kallt över natten.
Ta fram den blivande fluffen och vispa med elvisp till fast form. Antingen fyller du tårta/muffins eller serverar du fluffen som en chokladmousse med bär till...
 
Jordgubbskompott
(att breda över bottnarna)
1,5 dl jordgubbar
ca 3 msk florsocker
(beroende på hur söt smak du önskar)
Koka ihop ingredienserna på spis eller i micro. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Voilá!
 
Smörkräm med kakao
(till 1 tårta eller 10 muffins)
120 g rummsvarmt smör
4,5 dl florsocker
3 tsk kokande vatten
4,5 msk kakao
Vispa smöret kraftigt i 10 min (för len kräm utan smörsmak). Tillsätt florsocker i omgångar. Häll i vatten, och blanda väl.
Sedan måttar du i kakao, och blandar lite till.
 
Altrnativa smaksättningar:
3 msk likör
2 msk mixade bär/pressad citron
1 msk vaniljsocker
5 tsk kallt kaffe
70 g smält choklad (ej het)
 
Och så en bild på tårtan då gästerna huggit in. Mums!